Arie in Saoedi ArabiŽ                                                                            

 

Start Onderwater wereld Bovenwaterwereld

 

Saoedi ArabiŽ 2009

 

In de winter en het voorjaar van 2009 ben ik voor mijn werk 3 maanden naar Saoedi ArabiŽ geweest. Uiteraard was werk mijn hoofddoel.

Vrijdag is echter een vrije dag en daar heb ik gebruik van gemaakt om het een en ander te bekijken en te fotograferen.

Saoedi ArabiŽ is een land met meerdere gezichten. Ik werkte in Yanbu, dat is een industrie stad aan de westkust aan de Rode Zee.
Yanbu is geen toeristische bestemming,  het heeft ook niets te bieden voor de gemiddelde (westers) georiŽnteerde toerist. Het heeft wel mooie stranden en er zijn goede hotels.
Echter de religieuze regelgeving is van toepassing en dat trekt geen westerse toeristen. De strand boulevard is 10 km met mooie hotels, voorzieningen en stranden.
Ik heb echter geen enkele toerist gezien. Het ligt aan de rand van de van wat wordt gezien als de heilige driehoek en is voor westerse toeristen ook moeilijk bereikbaar.

Yanbu heeft echter een grote attractie die door zijn onbekendheid en relatieve moeilijke bereikbaarheid tot op de dag van vandaag bijna volledig maagdelijk en ongeschonden is gebleven.

Dat is de onderwater wereld.

Voor de kust van Yanbu liggen de mooiste koraal riffen. Iedereen die hier duikt of snorkelt kan de eerste zijn die iets te zien krijgt.
Niets is beschadigd of vervuild. Het zicht onder water kan wel oplopen tot 70 m! Er wordt wel gedoken en gesnorkeld door buitenlanders en ook Arabieren, maar dat zijn bijna altijd mensen die in Yanbu en omgeving wonen en/of werken. De visvangst is beperkt tot de lokale behoefte. Dit alles is slechts een lichte belasting voor de biotoop.
Ik ben nooit in andere delen van de Rode Zee geweest, maar mensen die wel in andere plaatsen langs de Rode Zee zijn geweest konden mij vertellen dat Yanbu echt mooier is.

Ik heb geprobeerd de schoonheid onder water vast te leggen met de camera. De onder water foto collage is samengesteld uit foto's van mij en van een collega (Pascal Schillemans).

Verder is er ook een kleine collage van de woestijn, Djeddah en Yanbu. Deze foto's zijn afkomstig van Jaap van Bijlert, Ruud Klomp en Ruud Jacobse.