Arie in China                                                                                

 

Start Oude stad Yu tuin Long Hua tempel De Bund Nanjing Lu Pudong Shanghai Museum

 

China 2006

 

In 2006 heb ik voor mijn werk een aantal reizen naar China gemaakt.  Uiteraard was mijn werk het hoofddoel van deze reizen, echter ik heb ook nog wat rond kunnen kijken en wat kunnen vastleggen op gevoelige pixels.

Werken in China is een geheel andere ervaring dan op vakantie naar China gaan.  Ik werkte in Shanghai samen met Chinezen, Arabieren, Engelsen, AustraliŽrs Nederlanders en IndiŽrs. Dit alleen is al een ervaring op zich.
Bij de tweede aankomst in China viel ik met mijn neus in de boter, middagtemperatuur 40įC.
Delen van China hebben de droogste en heetste zomer meegemaakt sinds er waarnemingen worden gedaan.
Waarnemingen worden al heel lang vastgelegd in China.

Ik heb gewerkt in Shanghai en ben niet buiten de stad geweest. Vandaar dat de rest van het verhaal een beschrijving van Shanghai is.
Achter iedere beschrijving vindt u een fotocollage.

Shanghai is een gigantisch metropool. De gemeente Shanghai (stad e.o.) telt ongeveer evenveel inwoners als Nederland! Shanghai geldt momenteel als een van de belangrijkste economische centra van AziŽ, met torenhoge glas- en staalconstructies in Pudong aan de overzijde van de Huangpu rivier.
Echter er is nog steeds veel uit het verleden te vinden, koloniale gebouwen van Engelsen, Duitsers of Fransen, naast oude Chinese huizen en hofjes.
De bouwactiviteiten richten zich niet alleen op nieuwbouw, want veel van de oude vervallen huizen van Shanghai worden momenteel schitterend gerestaureerd. Shanghai is ook wervelend en modern, de stad van de avant garde in China.